Hanssenspark

Park van ongeveer 6,2 hectare, gelegen net buiten de middeleeuwse omwalling, waarvan de vier poorten werden gesloopt in de achttiende eeuw, de vesten bleven bestaan tot 1890. Oorspronkelijk maakten de gronden van het park deel uit van de uitgestrekte landerijen van de familie d'Aubremé, die haar eigendom verkocht voor de realisatie van een nieuwe woonzone in de nabijheid van het station, zie d'Aubreméstraat.

Omwille van het moerassige karakter in de nabijheid van de Trawoolbeek en de voormalige vestingvijver, werd het zuidelijke gedeelte gratis afgestaan aan de stad en in samenwerking met de Vilvoordse tuinbouwschool als park ingericht; het ontwerp werd vermoedelijk gemaakt door M. Lacroix die als leraar aan de tuinbouwschool was verbonden; de werken werden aangevat in de herfst van 1898. De vijver, ongeveer één hectare groot, werd in gebruik genomen als opvangbekken voor het overvloedige water uit de omgeving en voorzien van een gietijzeren hangbrug, gemarkeerd door doorbuigende draagkabels en een houten dek.

De parkaanleg sloot aan bij de voorheen gangbare, Engelse landschapsstijl: aan de zijde van de Parkstraat ligt een als zodanig opgerichte torenruïne en aan de vijver een vogelverblijf, uitgevoerd in gewapend beton met imitatie van knoestig hout. Ter hoogte van de Koepoortstraat bevindt zich ook een herdenkingsmonument van Koning Albert I (1909-1934), ingehuldigd op 29 augustus 1952, zie sokkel; het arduinen beeld werd vervaardigd door Rik Poot. In de jaren 1970 werd het park verder uitgerust met een kleine speeltuin en twee tennisvelden die in de winter worden overdekt met een "blaashal".

Het park was oorspronkelijk omgeven door een art-nouveaugetint ijzeren hekwerk, waarvan een deel bewaard bleef aan de Koepoortstraat en aan de uitgang ter hoogte van het Stationplein; dit laatste werd inmiddels ook vervangen door en nieuw ijzeren hek bij de heraanleg van het park in de winter en het voorjaar van 2003; bij deze werken werden ook een aantal oude bomen geveld, andere werden gesnoeid; de wandelpaden kregen een nieuwe verharding.

• BACCAERT F. e.a. 1973: 125 jaar tuinbouwonderwijs te Vilvoorde 1848-1973, Vilvoorde.
  • CALDERON A. 2002: Archiefbeelden Vilvoorde, Wiltshire, 109.
  • VANDEWEERT R. 1991: Het domein Drie Fonteinen en het Hanssenspark in de stad Vilvoorde, in Groencontact, jaargang XVII, nummer 3, 27-30.
  • VERHEYDEN A. 1980-1981: Het nieuwe kwartier te Vilvoorde, Jaarboek van de Heemkundige Kring Hertog Hendrik I te Vilvoorde, 61-70.

Auteurs:  Kennes, Hilde