Middenschool van het Gemeenschapsonderwijs

Tekst van Middenschool van het Gemeenschapsonderwijs (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70540)

Middenschool van het Gemeenschapsonderwijs, in gebruik genomen anno 1885. In juni 1881 verzocht het gemeentebestuur van Vilvoorde de regering een middelbare school te mogen oprichten. De werken voor het heden nog bestaande schoolgebouw werden aangevat in 1884 en beëindigd in 1885; het complex werd geregistreerd op het kadaster in 1886. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de school gebruikt als Duits militair hospitaal. Door de toename van het aantal leerlingen in de jaren 1920 moesten extra klassen gebouwd worden; het nieuwe gebouw aan de Leopoldstraat werd voltooid in 1935. Naderhand werd het geheel meermaals uitgebreid en gerenoveerd, waarbij de oorspronkelijke vloeren en houten trappen werden vervangen.

U-vormig schoolcomplex, ingeplant rondom een overdekte speelruimte: aan de straatzijde een monumentale, onderkelderde vleugel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, dertien traveeën en twee bouwlagen onder gecombineerde leien bedaking met uitgewerkte dakkapellen. Typisch is de combinatie van lijst- en topgevels en het contrasterende gebruik van natuursteen voor de sokkel, de muurbanden en de topaflijningen. Het centrale risaliet wordt gemarkeerd door een rechthoekige poort in zware entablementomlijsting en vermelding "ECLE MNE DE L’ETAT" op de fries; de travee loopt uit op een typische neorenaissance topgevel met vermelding "SPQV", bekronend driehoekig fronton en obelisk. Een brede band met diamantkoppen tussen de eerste en de tweede bouwlaag en een klassiek hoofdgestel met verspringende kroonlijst op tandlijst, versterken de horizontale dynamiek. Voorts eenvoudige rechthoekige vensters op doorgetrokken arduinen lekdrempels. Eenvoudige, gecementeerde achtergevels, eveneens met rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk.

Interieur. De ingangspoort geeft toegang tot een kleine rechthoekige hal die op haar beurt uitgeeft in de centraal gelegen, overdekte recreatieruimte met aan weerszijden een rondboogarcade die verbinding geeft met enkele klaslokalen op de begane grond en de trappen naar de bovenverdieping; houten overwelving, geritmeerd door dunne gordelbogen op consooltjes; licht verhoogde nok met trekijzers, oorspronkelijk voorzien van doorlopende beglazing, heden golfplaat.

Achterin gelegen, geplaveide speelplaats met ten westen de modernistische vleugel uit de jaren 1930, uitgevend op de Leopoldstraat. Strakke baksteenbouw van drie bouwlagen onder plat dak. Lijstgevel gekarakteriseerd door rechthoekige, zowel horizontale als verticale (trappenhuis) vensterregisters en een in de hoogte verspringende kroonlijst. Inwendig behield het trappenhuis zijn oorspronkelijk uitzicht: trap met terrazzobekleding en ijzeren leuning.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1886/30.
  • S.N., 1906-1956. Koninklijke Oud-leerlingenbond van het Koninklijk Atheneum en de Rijksmiddelbare Meisjesschool Vilvoorde, Vilvoorde, 1956, 34-41.

Auteurs:  Kennes, Hilde