Margrietmolen

Site met molenaarshuis (aan de straat), stal haaks op de straat, en de molen zogenaamd Margriet- of Sint-Machuutmolen.

De molen werd circa 1870 opgericht door A. Cosyns, ter vervanging van de 400 meter oostwaarts gelegen Hullebrugmolen (standaardmolen), die afgebroken werd ten gevolge van de verbreding van de Lovaart. In de mate van het mogelijke werden een aantal elementen (voornamelijk het draaiend werk) van deze oudere molen in de nieuwe molen geïntegreerd.

Aan de straat, verbouwd 19de-eeuws molenaarshuis onder pannen zadeldak, bewaarde kozijnconstructie in de linker zijgevel.

19de-eeuwse stal onder pannen zadeldak, getoogde muuropeningen.

Achteraan op het erf, "Sint-Machuutmolen": geelbakstenen grondzeiler in slechte bouwfysische staat. Oorspronkelijk half verdekkerde wieken met geklonken ijzeren roeden, vlucht circa 25 meter. Ten noordoosten segmentboogvormige ingang met in het verlengde twee segmentboogvormige vensteropeningen; overige vensteropeningen eveneens segmentboogvormig. Gebroken kap met rechte voorwand gedekt met leien en zinken platen. Indeling, achtereenvolgens benedenverdieping met buil, maalzolder, steenzolder met drie koppels maalstenen en kapzolder. Zowel het staande als draaiende werk momenteel in vervallen staat. Beperkt aantal opschriften: op het vangwiel “1748” en op het deksel van de steenkuip “1775”.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief, nummer 669.
  • DEVLIEGHER L. 1984: Molens in West-Vlaanderen, Kunstpatrimonium in West-Vlaanderen, deel 9, Tielt-Weesp, 302-303.

Auteurs:  Vanneste, Pol