Politiecommissariaat van de 5de Wijk

Tekst van Politiecommissariaat van de 5de Wijk (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7009)

Voormalig politiebureel van de vijfde wijk opgericht in 1875 en verbouwd in neo-Vlaamserenaissance-stijl in 1916 (zie datering gevelsteen) onder leiding van A. Van Mechelen.

Opgevat als een soort van symmetrisch uitgewerkte tweegezinswoning van vijf traveeën, twee bouwlagen en zadeldak (leien, nok parallel aan de straat) met monumentale dakkapellen. Benedenbouw met geblokt parement van natuursteen; de gekoppelde rechthoekige vensters geflankeerd door rondboogdeur- en poort in geblokte omlijsting met bovenlicht (rechts) en gebogen frontons met festoenen en schelpmotief. Cartouche met opschrift "POLITIEBUREEL" in bas-reliëf. Bovenbouw van bak- en natuursteen met kruiskozijnen. Dakkapellen in neorenaissance-omlijsting: geblokt entablement met driezijdig fronton, voluten en siervaas naast attiek met balusters.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Gebouwen, Politie, Antwerpen, Klappeistraat, 1914, dossier 1.
  • Een eeuw openbare werken te Antwerpen, deel 1, p. 187.