Rijksinstituut voor Kunstsecundair Onderwijs

Voormalige Schippersschool, nu , "Rijksinstituut voor Kunst-secundair Onderwijs", opgetrokken circa 1905 in eclectische stijl, met overwegend neo-Vlaamserenaissance-inslag.

Vrijstaand gebouw omringd door beboomde tuin (zijde Karel Oomsstraat) en speelplaats (zijde Korte Lozannastraat), aan Karel Oomsstraat afgesloten met ijzeren hek en dito poorten tussen geblokte pijlers van arduin.

Hoofdgebouw van zeven traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (leien, nok parallel aan de straat) met dakkapellen. Bak- en zandsteenbouw, begane grond bepleisterd en beschilderd met schijnvoegen, bovenbouw met speklagen. Risalietvormende zijtravee onder haakse bedaking met in- en uitgezwenkte topgevel, verschillende erkers, balkons (balustrade of ijzeren leuning) en loggia. Middenpartij met lijstgevel: bel-etage met Ionische pilasters onder hoofdgestel met gesculpteerd fries, gevelbeëindiging met houten kroonlijst op klossen met dropmotief en gekoppelde modillons alternerend met gesculpteerde panelen. Muuropeningen in verschillende neorenaissancistisch getinte omlijstingen, op de begane grond rechthoekig en betralied, de deuren voorafgegaan door een portiek met zuilen, frontons, medaillons, op de bovenverdieping hetzij in entablementen met wortelmotief, mascarons, sculpturen, hermen, hetzij boogvormig in geblokte omlijsting met sleutel; op de derde bouwlaag ijzeren leuningen met neorococotekening.

Sobere achtergevel met halfrond gesloten terras op gekoppelde zuilen. Aan zuidzijde bepleisterde, beschilderde conciërgewoning van één bouwlaag onder pseudo-mansardedak en beglaasde koepel. Aan noordzijde typisch tuinhuisje.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita