B.P.-building, nu kantoorgebouwen

Tekst van BP-building (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6958)

Voorheen zogenaamde "B.P.-building", nu kantoorgebouwen van de Belgische Lloyd. Ontwerp van L. Stynen in samenwerking met P. De Meyer, 1960-63. Bekroond met architectuurprijs van Société Belge des Urbanistes et Architectes Modernistes. Vrijstaand complex in groene omgeving op kruising van Jan Van Rijswijck- en Camille Huysmanslaan. Eerste Europese realisatie van ophangsysteem met niet-dragende gevelwanden. De ruggengraat van het gebouw, die alle drukspanningen opvangt, is een verticale kooi van gewapend beton waarin liften, trappen, lucht- en ventilatiekokers zijn opgenomen. Deze 57 m hoge centrale kern verleent boven het dak steun aan twee hoofdbalken van elk 55 m die op hun beurt negen dwarsbalken schoren. Aan het uiteinde van deze balken zijn metalen kabels opgehangen, waaraan de vloeren van de twaalf verdiepingen en het raster van de gevelwanden zijn vastgemaakt. Ingang en conferentiezaal op gelijkvloers staan los van het torengebouw. Kern en bovenste bouwlaag van gewapend beton, raamwerk van hout (Moulmeinteak) met dubbele beglazing, tussen ramen en borstwering is op elke verdieping een smalle loopstrook. Oost-, zuid- en westgevel met zonnewering van kunststoflamellen.

  • BONTRIDDER A. 1962; Léon Stynen , s.l., 156-169.
  • S.N. 1962: Immeuble de B.P. Belgium- Anvers, in La Maison, nummer 2, februari 1962, 48-51.

Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: BP-building [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6958 (geraadpleegd op ).