Rijhuis

Tekst van Herenhuis in eclectische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6902)

Imposant rijhuis van vijf traveeën en twee (ingangstravee) en drie bouwlagen onder leien schilddak, neoclassicistische stijl met neorenaissance-elementen, van circa 1900. Lijstgevel met natuurstenen parement op een arduinen sokkel, geblokte begane grond. Gebogen balkon op zware consoles, balustrade tussen postamenten met siervazen, eerstgenoemde doorlopend voor zijtraveeën, gelede architraaf, fries met trigliefen en houten kroonlijst met tandlijst op klossen. Rechthoekige vensters, op hoofdverdieping met entablement op pilasters met diamantkoppen, wortelmotief en gegroefde voluten, op bovenverdieping in geriemde omlijsting met oren, panelen onder de lekdrempels. Lage en afzonderlijk uitgewerkte linker travee met bekronende attiek, groot rechthoekig venster met rechthoekige roedeverdeling in een klassieke omlijsting met entablement op geornamenteerde pilasters, fries met cartouches waarin opschriften "Quellinus" en "Rubens". Grote rechthoekige poort in geriemde omlijsting met oren en sleutel.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita