Eenheidsbebouwing van woon- en winkelhuizen

Tekst van Eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6895)

Eenheidsbebouwing met woon- en winkelfunctie in sobere neoclassicistische stijl, van circa 1875; twaalf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen, bitumen, nok parallel met straat), boven nummer 134 verhoogd tot mansardedak.

Bepleisterde, beschilderde lijstgevels op beschilderde plint, sterk horizontaal belijnd door schijnvoegen (uitwaaierend boven de vensters en deuren van de begane grond), de puilijst, doorlopende lekdrempels, kordons en de houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Rechthoekige bovenvensters met kleine sleutel, op de bel-etage in volledig omlopende platte bandomlijsting met kleine oortjes; geaccentueerde deurtravee aan Isabellalei. Winkelpui met rechthoekige inkom en steektrap in de afgeschuinde hoek, rechthoekige uitstalramen in de aansluitende gevels; privé-ingang zijde Isabellalei.

Wambachstraat nummer 1 met verbouwde begane grond. Aansluitende gevelwand tot hoek Lamorinièrestraat in zelfde stijl.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita