Hoekpand Sint-Vincentiusstraat

Tekst van Winkelpand in neo-Vlaamserenaissance-stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6893)

Hoekpand met de Sint-Vincentiusstraat bestaande uit een winkel van drie en één travee en een privé-woning van drie traveeën, beide drie bouwlagen hoog en afgedekt met een zadeldak (kunstleien, nok parallel met straat); ontwerp van architect Karel Seldenslach volgens inscriptie, gedateerd 1880 in een cartouche zijde Sint-Vincentiusstraat. Bak- en zandsteenbouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl verlevendigd met speklagen, sierankers en diamantkoppen.

Winkelhuis met prachtige houten pui in aangepaste stijl, cf. beslagwerk, wortelmotieven, entablement, aansluitend bij de rijkelijk versierde bel-etage-arkel onder een leien dakje met smeedijzeren vorstkam, borstwering met cartouche, rolwerk en leeuwenkop. Hoek gemarkeerd door een polygonale arkel met overkragende kroonlijst, lantaarn en peerspits met diverse dakkapelletjes; witstenen kraagstuk en borstwering verrijkt met half verheven sculpturen, onder meer portretten van historische personages, schilden, cartouches, panelen en medaillons met alaam, vooruitgeschoven postamenten met maskerkoppen; tussen arkel en pui: afgeronde hoekzuil met smeedijzeren arm voor uithangbord, gebeeldhouwde griffoen en adelaar.

Gevel aan de Isabellalei afgewerkt met een houten kroonlijst op uitgelengde consoles, alternerend met de pseudo-steigergaten van het fries; zijde Sint-Vincentiusstraat verhoogd met trapgevel met in- en uitgezwenkte top, pinakels en bolornamenten. Aansluitend woonhuis met dubbelhuisopstand in sobere harmoniërende stijl; rechthoekige deur in natuurstenen renaissance-omlijsting; gevelafsluiting met boogfries en tandlijst. Eenvoudige vensters met nauwelijks ingedrukte bovenhoeken.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita