Gebouw met woon- en handelsfunctie

Tekst van Bedrijfsgebouwen G. Van Groeningen & Cie (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6888)

Gebouw met woon- en handelsfunctie, samengaand met Napelsstraat nummers 2-4 (ertussen). Voorgebouw aan Indiëstraat van drie brede traveeën en drie bouwlagen, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen lijstgevel op sokkel van arduin gemarkeerd door licht gekleurde bakstenen speklagen en booglijsten. Begane grond met vijf symmetrisch geplaatste, naar de zijkanten toe verkleinende muuropeningen, respectievelijk brede poorten, een betralied venster en twee smalle deuren. Bovenbouw met gekoppelde getoogde en rondboogvensters ondergebracht in een verdiept boogvormig muurvlak. Aflijnende daklijst van natuursteen met zijtopstukken en centrale attiek.

Centrale doorgang naar achterliggende overdekte binnenplaats (glazen dak op Polonceauspanten) omringd door bakstenen gevels met getoogde vensters en rechthoekige poorten onder gietijzeren latei aan oostzijde.

Vleugel aan Napelsstraat van zes traveeën en twee bouwlagen met rechthoekige poorten op de begane grond, korfboogvormige spaarvelden met getoogd laadluik op de tweede bouwlaag; booglijsten versierd met licht gekleurde bakstenen en aanzetstenen van natuursteen; bewaarde balkgaten met hijsbalk en verluchtingsgat in de zwikken.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita