Pakhuis Le Globe

Pakhuis "Le Globe" (opschrift) bestaande uit een voorgebouw van tien en vijf traveeën en vijf en een halve bouwlagen onder licht hellend, afgewolfd zadeldak (bitumen), een haakse uitbouw aan de noordzijde en een vrijstaand gebouw (voormalige directeurswoning) van drie traveeën en twee bouwlagen aan zuidzijde.

Baksteenbouw op hoge sokkel van gebouchardeerde rustica, gemarkeerd door sierankers. Benedenbouw van twee bouwlagen afgesloten door een geprofileerde lijst, fries met diamantkoppen en zware puilijst. Bovenbouw met kolossale rondboogvormige vensternissen gescheiden door pilasters. Tweede, derde en negende, met topgevel verhoogde travee, waarin rechthoekige laadluiken en hijssysteem. Voorts, kleine segmentboogvensters, met tralies voor de benedenbouw. In de middelste travee, rondboogpoort in rechthoekige hardstenen omlijsting met diamantkoppen en hoofdgestel. Gevelbeëindiging met gelede architraaf, mezzanino en uitstekende houten kroonlijst.

• BAETENS R. (red.) 1984: Industriële Revoluties in de provincie Antwerpen, Antwerpen, 89.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita