Herenhuis

Tekst van Architectenwoning Charles De Coster (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6878)

Herenhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (kunstleien) met dakkapellen, fronton en oeils-de-boeuf; eclectische stijl met neoclassicistische kenmerken naar ontwerp van J. Bascourt, van 1901-1903. Imposante lijstgevel met parement van natuursteen. Geblokte penanten op de begane grond. Markante risalietvormende venstertravee rechts met breed bel-etagebalkon op voluutconsoles, balustrades en postamenten met sierbol; gekoppelde rechthoekige vensters, op de begane grond met deelpilasters, op de bovenverdieping gevat in een entablement met halfronde deelzuilen en levendig gesculpteerd fries. Aansluitende vensters met balusterborstwering, omlijsting met schijfmotief en waterlijst op consoles. Beëindigende gekorniste houten kroonlijst op klossen.

• CULOT. M. & VAN LOO A. 1986: Joseph Bascourt, in Musée des Archives d'Architecture Moderne. Fondation Robert L. Delevoy, Brussel, 78-85.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita