Eclectische villa's

Tekst van Geheel van drie cottagevilla's (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6854)

Halfvrijstaande villa's, de nummers 122 en 124 opgevat als tweegezinswoning, in eclectische stijl van circa 1910. Gemiddeld twee traveeƫn en drie bouwlagen onder haakse, overkragende zadeldaken (kunstleien, leien) met dakkapellen. Ruwbouw van bak- en natuursteen gemarkeerd door speklagen en verschillende vormgeving van de muuropeningen.

De nummers 122 en 124 met opengewerkte houten dakconsoles; nummer 124 met sgraffitopanelen rond de bovenvensters. Aangepaste begane grond voor nummer 122.

Nummer 126 met driezijdige erker en bijkomend balkon met fijne ijzeren leuning; de gekoppelde rondboogvormige deurvensters van de bel-etage ingeschreven in een brede rondboog met graffito in de zwik. Art-nouveau-getinte dorpels en waterlijst van de topvensters. Hoekportaal bestaande uit een arcade van twee rondbogen met waterlijst, hoekzuil en inkomdeur in art nouveau.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita