Koetshuis en stallingen

Tekst van Koetshuis in art-nouveaustijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6850)

Koetshuis met stallingen, eclectische stijl met art-nouveau-kenmerken, van 1902 naar ontwerp van E. Thielens in samenwerking met decorateur Henri Verbuecken voor de diverse mozaïeken. Gebouwd voor de familie Maquinay en vermoedelijk deel uitmakend van een groter geheel. Bestaande uit een aan de straatzijde afgesloten binnenplaats met aansluitende vleugels onder pseudo-mansarde en zadeldak (leien).

Voorgevel met dubbelhuisopstand van drie traveeën en drie bouwlagen. Baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor speklagen, dorpels, hoeklijsten, omlijstingen, bekroningen, alsook voor de hoge sokkel met geprofileerde afzaat. Geaccentueerde middentravee met rechthoekige poort onder klassiek entablement met gebogen fronton; hierboven, monumentaal rondboogvenster met tussenstijlen en omlijsting in art nouveau; het oorspronkelijke glas-in-loodraam met paardenmotieven werd door een bominslag in de omgeving vernield en vervangen door een houten beschot. Puntig verhoogde gevelbekroning met prachtig mozaïek met siermotieven en paardenkop. Zijtravee afgelijnd door pilasters met zwaar topstuk, en beëindigd met boogfries, mozaïekpaneel en attiek, laatstgenoemde onderbroken voor het dakvenster van de aansluitende vleugel. Op de begane grond, gekoppelde hoefijzerboogvensters met smeedijzeren hekwerk, gebogen onderdorpel met druipneus, geprofileerde tussendorpel en blind boogveld met mozaïek, alles in art nouveau. Op de bovenverdieping, segmentboogvenster onder typische waterlijst.

Vleugels aan binnenplaats respectievelijk met lijst- en topgevels (loodrecht op en parallel aan de voorgevel) van bak- en natuursteen. Segmentbogige muuropeningen en rechthoekige met afgeronde bovenhoeken. In de achterbouw, nagenoeg ongeschonden paardenstallen.

• VELDEMAN M. 1986: Een nieuwe toekomst voor 1900-stallingen en koetshuis Harmoniestraat, Gazet van Antwerpen 28 oktober.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita