Brandweerkazerne

Voormalige brandweerkazerne op hoek met Viséstraat naar ontwerp van E. Van Averbeke, van 1912-13; sedert 1947 buiten gebruik als brandweerpost; gelijkvloerse verdieping ingenomen door clubhuis voor de derde leeftijd, een ander gedeelte door appartementen.

Vrijstaand gebouw met markante octogonale hoektoren voor het drogen van de brandweerslangen; aansluitende vleugels van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Lijst- en puntgevels in een combinatie van bak- en natuursteen met typische vormgeving. Gevel aan Viséstraat met geblokte erkers en balkons, laatstgenoemde op trapvormige consoles; in de top wapenschild van de stad Antwerpen. Rechthoekige, al dan niet gekoppelde en rondbogige vensters. Heden gedichte, rondbogige inrijpoorten, in zware geprofileerde omlijsting.

Toren, aan Viséstraat gemarkeerd door kolossale vensternis met over de volledige hoogte doorlopende stijlen, de aansluitende gevels met boogvormig geprofileerde spaarvelden; afwerking met golvende lijsten op zware hoekconsoles met waterspuwers en spits schilddak.

• AERTS W. 1977: Emiel Van Averbeke (1876-1946). Stadshoofdbouwmeester. Zijn bijdrage tot de moderne bouwkunst te Antwerpen , onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Rijksuniversiteit Gent, 139-141.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita