Winkelhuis

Tekst van Winkel- en burgerhuis in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6826)

Voormalig neoclassicistisch winkelhuis op hoek Van Schoonbekestraat naar ontwerp van A. Arnou, van 1899. Dubbelhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Bepleisterde, beschilderde lijstgevels met schijnvoegen, sokkel van arduin. Op de bel-etage, rechthoekige vensters in entablement, op de derde bouwlaag rondboogvensters in geprofileerde omlijsting met sleutel. Afgeschuinde hoek met gedichte deur en rondboognis met witstenen Onze-Lieve-Vrouwebeeld (geplaatst in 1900), beide afgelijnd met fronton; fronton en topstuk boven de kroonlijst zijn verdwenen.

Nummer 174 (ertegenover), hoekpand in soortgelijke stijl doch met bewaarde winkelfunctie; de afgeschuinde hoek met twee boven elkaar gestelde balkons; privé-ingang in verschillend geordonneerde traveeën uiterst rechts.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1899, Modern Archief 20.346, dossier 1530.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita