Sociale woningen Strauss City

Tekst van Sociaal woonblok Strauss City (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6824)

Zogenaamd "Strauss City", sociale woningen opgericht in 1919-21 door de "Antwerpsche Maatschappij van Goedkope Woningen" nu "De Goede Woning", onder leiding van de gebroeders H. en J. De Vos; in 1949 werd een zesde bouwlaag toegevoegd onder leiding van dezelfde bouwmeesters en in 1965 renovatiewerken, onder meer plaatsing van liftinstallaties en interne aanpassing der appartementen, uitgevoerd onder leiding van R. Maes.

Gelegen ter plaatse van het voormalige "Hof de Beukelaer" naar de gelijknamige uitvinder en stoker van de "Elixir d'Anvers"; de distilleerderij ligt aan de overzijde van de straat.

Aanvankelijk bevond zich middenin het terrein het voormalige kasteel, waarvan ook een gedeelte voor de inrichting van sociale woningen ter beschikking werd gesteld; in de ruime kelders werden ten behoeve van de flatbewoners vierentwintig stortbaden ingericht met een bijzondere toegang langs buiten; het kasteel is inmiddels gesloopt.

De totale oppervlakte van het complex bedraagt circa 1 hectare waarvan ongeveer één derde bebouwd is met aaneengesloten flatgebouwen van zes bouwlagen, respectievelijk aan west-, noord- en oostzijde van een ruime binnentuin. Gecementeerde blokken op ruwe gepikte plint gemarkeerd door doorlopende puilijst, lisenen, hoekbalkons en licht geprononceerde ingangstraveeën. Originele rechthoekige muuropeningen; bovenvensters met kleine roedeverdeling. Afgeronde hoekgebouwen met winkels, gemarkeerd door een bekleding van zwarte faiencetegels op het gelijkvloers.

• ROELANDTS A. 1921: De Werkmanswoningen en de Woningkrisis, De Technische Gids II.10 (juli), 295-304.
  • s.n. 1971: Vijftig jaar de Goede Woning, Antwerpen, 27, 48.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita