Pand in neo-François I-stijl

Tekst van Kantoorgebouw en werkplaats van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6820)

Oorspronkelijke zetel van de Naamloze Maatschappij Oostkwartier, gebouwd in 1902 in neo-François I-stijl. Breed pand onder hoge, steile bedaking naar Frans model, bekronende vorstkam, dakvensters in uitgewerkte omlijstingen. Lijstgevel met natuurstenen parement van zeven traveeën en twee bouwlagen op een hoge arduinen plint, risalietvormende uiterste travee, driezijdige erker in eerste travee. Doorlopende lekdrempels, gekorniste puilijst op consoles, balustrade vormende borstwering met putti en draakmotieven, fries met schelpmotieven, houten kroonlijst met tandlijst op klossen en consoles. Rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijsting. Op de begane grond een rondboogvenster (zesde travee), een rechthoekige deur met rondboogvormig tweelicht in geprofileerde omlijsting (laatste travee) en een brede korfboogpoort onder geprofileerde waterlijst, oorspronkelijke smeedijzeren poort (eerste travee).

Binnenplaats met herbouwde voorgevel van de voormalige kapel van Zurenborg van 1883, eertijds gelegen aan de Dageraadplaats (huidige Sint-Norbertuskerk).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita