Diephuizen (61, 67 en 75)

Tekst van Ensemble van burgerhuizen in eclectische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6812)

Diephuizen van twee traveeƫn en twee of drie (nummer 61) bouwlagen + topgevels onder zadeldaken (leien of bitumen), in neo-Vlaamserenaissance-stijl, uit de laatste kwart van de 19de eeuw, nummer 67 in cartouche 1889 gedateerd. Nummer 67 met natuurstenen parement, nummers 61 en 75 opgetrokken uit bak- en natuursteen, arduinen plinten, markerende gegroefde en geringde pijlers uitlopend in overhoekse fioelen met topvazen, doorlopende lekdrempels, kordons, gesculpteerde panelen, cartouches en rondboogvelden.

Nummer 61 met doorlopende banden, rechthoekige, gekoppelde rondboog- en radvensters.

Nummer 67 met puntgevel en hogels, cartouches onder meer met datering en afbeelding van een beer (zie straatnaam), bolkozijnen onder geornamenteerde rondboogvelden, in top gekoppelde rondboog- en rechthoekige vensters. Rechthoekige deur met bovenlicht onder entablement.

Nummer 75 met diamantkoppen op borstwering, rechthoekige vensters onder rondboogvelden.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita