Neorenaissancehuis

Tekst van Architectenwoning Guillaume Rooses (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6798)

Imposant neorenaissancehuis van drie traveeƫn en vier bouwlagen met top van twee geledingen onder leien zadeldaken (nok loodrecht en parallel op straat), uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Schoudergevel van witte baksteen met gebruik van natuursteen voor sokkelvormende dienstverdieping, doorlopende banden, kordons, lekdrempels en omlijstingen. Verhoogde begane grond en hogerop markante houten erker op brede sokkel met bekronende houten balustrade. Brede fries met diamantkoppen, top per geleding gemarkeerd door overhoekse uitgelengde topstukken met ornamenten, afsluitend rechthoekig topstuk met oculus en driehoekig fronton. Rechthoekige en rondboogvensters, laatstgenoemde op verhoogde begane grond in geblokte bandomlijsting, gekleurd glas voor vensters op bel-etage, erker en flankerende vensters. Gedrukte rondboogdeur in geblokte arduinen omlijsting op gegroefde consoles, maskerkopsleutel, bekronend gebroken fronton met oculus, oorspronkelijke houten deur met waaier.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita