Onze-Lieve-Vrouwecollege of jezuïtencollege

Tekst van Onze-Lieve-Vrouwecollege of Jezuïetencollege (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6778)

Onze-Lieve-Vrouwecollege of jezuïetencollege, ingeplant naast kerk, tussen Frankrijk-, Louiza-Maria- en Rubenslei. Vleugels, gesitueerd rondom twee rechthoekige speelplaatsen, opklimmend tot 1875, 1966 en 1973-76.

De oudste gebouwen in neoclassicistische stijl, naar ontwerp van J. Bilmeyer en J. Van Riel, bestaan uit een lange vleugel (parallel aan Louiza-Marialei) en haaks hierop twee kortere vleugels aan Frankrijk- en Rubenslei. Tegen Louiza-Marialei: moderne vleugel van 1966 naar ontwerp van Rie Haan. De meest recente vleugel van 1973-76 naar ontwerp van B. Van Reeth, ligt ten noorden van de tweede speelplaats (Rubenslei) en vervangt een ouder gebouw van 1875.

Oudste gebouwen met klooster en basisschool, geopend in 1875, U-vormig complex tussen Frankrijk-, Louiza-Maria- en Rubenslei; rechthoekige speelplaats aan zijde van Maria-Louizalei afgesloten door moderne rechthoekige vleugel van 1966 van R. Haen.

Imposante vleugels van drie bouwlagen onder pannen mansardedaken. Arduinen plint, imitatievoegen op verhoogde begane grond, doorlopende lijsten en lekdrempels, klassieke gevelbeëindiging met gelede architraaf, eenvoudig fries en houten kroonlijst op klossen. Hoofdingang (Frankrijklei) en korte gevels aan Louiza-Marialei met lichte, geblokte risalieten onder driehoekig fronton. Rondboog- en rechthoekige (Rubenslei, begane grond) en segmentboogvensters, laatstgenoemde op bovenverdieping en in geriemde omlijsting.

Hoofdgevel van vijftien traveeën aan Frankrijklei met geblokt middenrisaliet van drie traveeën onder groot afsluitend fronton met radvenster en opschrift: "Litteris et Bonis Artibus"; vensters op tweede verdieping in entablement. Rondboogdeur met bovenlicht.

Op hoek: beeld van Onze-Lieve-Vrouw door Leuvense beeldhouwer Vermijlen, geplaatst bij opening van college. Onze-Lieve-Vrouw met Kind op linkerarm, ronde sokkel, segmentboognis met gebogen, afsluitende waterlijsten.

Aan speelplaatsen: bepleisterde en beschilderde lijstgevels met klassieke gevelbeëindiging, rondboogvensters en individuele lekdrempels. Noordgevel met rondbooggalerij op hardstenen Dorische zuilen zonder sokkel.

Ten noorden van speelplaats: recente vleugel (humaniora) naar ontwerp van B. Van Reeth van 1973-76. Betonconstructie van vier bouwlagen met rechthoekige en rondboogvormige muuropeningen. Laatstgenoemde en galerij aan zuidzijde verwijzend naar vroegere gebouw en ertegenover liggende galerij van oude schoolvleugel.

Binneninrichting waarin klassen aparte eenheden vormen, afgesloten door wanden van hout en glas tussen de hoekige betonnen steunpunten. In gangen en polyvalente zalen worden verloren hoeken vermeden, deze komen wel terug in trapzalen en door verdraaiingen en verbindingen van bepaalde constructieve delen.

• DIDDENS H., Het Jezuïetencollege te Antwerpen. Historische schets, Schoten, 1956.
  • STRAUVEN F., L'Architecture en Belgique 1970-80, Louvain-la-Neuve, 1981, p. 50-54.