Fabrieks- en kantoorcomplex

Tekst van Bell Telephone Manufacturing Company (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6770)

Fabrieks- en kantoorcomplex van Bell Telephone Manufacturing Company, tussen Sint-Laureis-, Diercxsens- en Boudewijnsstraat, door een overdekte brug over laatstgenoemde straat verbonden met kantoorgebouw uit 1972 op hoek van Boudewijns- en Solvijnsstraat.

De maatschappij, gesticht op 26 april 1882, had aanvankelijk haar zetel in de Dambruggestraat met een gehuurd atelier aan de Oude Steenweg. De eerste eigen gebouwen, in 1978 gesloopt voor een parkeerterrein, werden opgericht in 1882-83 aan noordzijde van de Boudewijnsstraat. Reeds in 1887 werd een terrein gekocht aan zuidzijde van deze straat, waarna de verdere uitbouw van het complex gebeurde aan deze straatzijde. De huidige gebouwen dateren uit 1925-26 (F. Blockx en J. De Braey) en 1954 (torengebouw).

Nagenoeg driehoekig complex van vijf bouwlagen met hoger natuurstenen torengebouw (1954) op hoek met Francis Wellesplein.

Lange lijstgevels van bak- en hardsteen op een gebosseerde sokkel. Sterk horizontaal accent door puilijst, banden en kordons, vierde bouwlaag afgesloten door uitspringende kroonlijst op klossen en geornamenteerde consoles. Rechthoekige vensters, op hoger opgaande vijfde bouwlaag gekoppeld met bekronend entablement en driehoekig fronton.

• Bell Telephone Manufacturing Company. 1882-1982. (Brochure naar aanleiding van 100-jarig bestaan)

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita