Eenheidsbebouwing

Tekst van Eenheidsbebouwing van acht burgerhuizen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6765)

Symmetrisch opgebouwde neoclassicistische eenheidsbebouwing van enkelhuizen, uit de laatste kwart van de 19de eeuw. Identieke en hoger opgaande nummers 14 en 16 geflankeerd door twee huizengroepen met identieke nummers 10 en 20 telkens tussen eveneens identieke nummers 8, 12, 18 en 22. Sobere bepleisterde en beschilderde lijstgevels van drie traveeën en twee of twee en een halve bouwlaag onder zadeldaken, arduinen sokkels. Gevelbeëindiging met panelenfriezen, begane grond en nummers 10 en 20 geblokt.

Nummers 14 en 16: centrale balkons met ijzeren leuning, driehoekige frontons op consoles.

Nummers 10 en 20: halfronde balkons met balustrades, balkonvensters onder entablement.

Verder rechthoekige vensters, middenvensters op bovenverdieping in geriemde omlijsting met oren en diamantkopsleutel.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita