Parochiale meisjesschool Sint-Amandus

Tekst van Lagere meisjesschool van de Sint-Amandusparochie (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6761)

Parochiale meisjesschool Sint-Amandus (zie opschrift). T-vormige inplanting tussen Everaerts- en Sint-Amandusstraat. Straatgevel van twee traveeƫn en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak, tweede helft 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen sokkel, hardstenen geblokte begane grond, imitatievoegen op de bovenverdieping. Puilijst met arduinen paneel en opschrift; doorlopende lekdrempels en kordons, kroonlijst met tandlijst op klossen. Rechthoekige vensters op de tweede bouwlaag, geornamenteerde bandomlijsting, panelen met festoenen, doorlopend over de borstwering, bekronende waterlijst op gegroefde consoles. Halve verdieping met vensters in geriemde omlijsting met oren. Brede rechthoekige schoolpoort.

Zijgevel Sint-Amandusstraat: bepleisterde en beschilderde lijstgevels, rechts met mansardedak,rechthoekige vensters en consoles met guirlandes. Links met markante consoles met vrouwenhoofd en schijfmotief.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita