Stedelijk Hoger Instituut Handel en Administratie

"Stedelijk Hoger Instituut voor Handel en Administratie", ondergebracht in het voormalige jongensweeshuis dat in 1879 van de Paardenmarkt naar de Durletstraat verhuisde; gebouwd in 1879-1881 onder leiding van de gebroeders L. en H. Blomme; veranderings- en verbouwingswerken uitgevoerd in 1935-1936 en 1959-1965.

Monumentaal complex in neo-Vlaamserenaissance-stijl bestaande uit een U-vormige vleugel aan de straatzijde, twee lange en één korte vleugel aan de aansluitende binnenplaats; de haakse dwarsvleugels zijn vernieuwd circa 1960, de vleugels aan de tweede binnenplaats zijn gesloopt en eveneens vervangen door recente gebouwen.

Haaks op elkaar gestelde vleugels van één (binnenplaats) of twee bouwlagen onder leien zadel- en schilddaken met dakkapellen. Combinatie van bakstenen lijst- en topgevels met overvloedig gebruik van natuursteen onder meer voor sokkel, speklagen, hoekkettingen en sierstukken; centrale inkompartij en haakse uitspringende zijvleugels met halsgevel met verschillend decor: schouderstukken, klauwstukken, siervazen, panelen en frontons. Begane grond afgelijnd met fries en puilijst, bovenbouw verlevendigd met sierankers, steigergaten, gekorniste lijsten en consoles.

Geaccentueerde risalietvormende ingangstravee gedateerd "Anno 1880" in cartouches; korfboogdeur in zware neorenaissance-omlijsting met wortelmotief, diamantkoppen, entablement onder ovaal bovenlicht in omlijsting met voluten en gebogen fronton; gekoppelde kruisvensters op de hoofdverdieping eveneens in typische omlijsting met bas-reliëf. Voorts overwegend kruiskozijnen afgewisseld met enkele kloosterkozijnen en doorgetrokken lekdrempels.

Vleugels aan binnenplaats met lijst- en topgevels in zelfde stijl gemarkeerd door een omlopende deels gesloten korfbooggalerij op pilasters; diamantkopsleutel. Ritmerende trapgeveltjes aan de oostzijde.

• L'Emulation, 1886, pl. 15 tot 19.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita