Woonblokken Geelhandplaats

Tekst van Sociale woonblokken Geelhandplaats (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6751)

Naamgeving in 1872 naar A. Geelhand die in 1850 bij testament een som van 10.000 F. naliet aan de armen van de stad.

Nagenoeg rechthoekige binnenplaats waarrond in 1872 door het Bureel van Weldadigheid een werkmanswijk bestaande uit tweeënzeventig woningen en zes winkels werd opgericht. In 1933-35 werd deze eenheidsbebouwing gesloopt en vervangen door de huidige flatgebouwen opgericht onder leiding van A. Francken. Renovatiewerken werden uitgevoerd in 1980-82.

Open binnenplaats met tuinen en betegelde wandel- en speelplaats aan de vier zijden omgeven door flatgebouwen van zes bouwlagen onder plat dak. Aan de straatzijde vlakke gele bakstenen lijstgevels met op de gelijkvloerse verdieping winkels en doorgang naar binnenplaats.

Aan de binnenplaats, rode bakstenen lijstgevels geritmeerd door kolossale gecementeerde uitbouwen met twee terrassen per verdieping. Vernieuwde rechthoekige muuropeningen.

Oorspronkelijk waren er honderdachtenzeventig woongelegenheden voorzien waarvan zesentachtig met twee slaapkamers, tweeënnegentig met drie en zes winkels; het type appartement bevatte naast de slaapkamers en woonplaats, keuken, hal, WC, terras en kelder; per vijf tot zes appartementen werd een vuilschuif aangebracht. De renovatie bracht geen verandering in het aantal woongelegenheden, wel in het type, namelijk zesendertig appartementen met één slaapkamer, honderdzestien met twee, vier met drie en twintig met twee + kleine bergplaats en twee winkels.

• S.N. 1889: Notice sur les maisons ouvrières du bureau de bienfaisance d'Anvers, Antwerpen.
  • P.L.F. 1935: Le nouveau complexe de la place Geelhand à Anvers, Bâtir 27 (15 februari), 66-67.