Hoekpand Den Wolf

Tekst van Ensemble rond hoekpand Den Wolf (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6740)

Zogenaamd "Den Wolf", hoekpand Wolf- en Bosduifstraat in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van E. Horckmans, gedateerd 1894 in cartouche gevel Bosduifstraat.

Dubbelhuis met woon- en winkelfunctie van drie, een afgeschuinde hoek, twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken (leien) met vorstkam. Combinatie van tuit- en halsgevels, de begane grond bepleisterd en beschilderd op sokkel van arduin, de bovenbouw uitgevoerd in bak- en zandsteen. De afgeschuinde hoek met breed bel-etagebalkon, waarvan de gesloten leuning een bas-reliëf met de voorstelling van een wolf vertoont; derde bouwlaag met loggia, geflankeerd door arkels met ingesnoerde naaldspits en metalen topversiering. Diverse muuropeningen. Rechthoekige winkeldeur op de hoek met links en rechts winkelpuien; privé-ingang zijde Wolfstraat.

De huisnummers 2 tot 8 van de Wolfstraat en 1 tot 7 van de Bosduifstraat zijn identiek; ze vormen een stedenbouwkundig geheel met Door Verstraeteplaats huisnummer 4.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1894 # 1066.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita