Neoclassicistisch enkelhuis

Tekst van Eenheidsbebouwing van Bilmeyer en Van Riel (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6739)

Nummer 60. Kleine neoclassicistische woning met monumentaal uitzicht, gedateerd 1894 in gevelsteen, deel uitmakend van voormalige eenheidsbebouwing naar ontwerp van J.P. Bilmeyer en J. Van Riel (zie straatnota).

Enkelhuis van twee traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldak (leien, nok parallel met straat). Bepleisterde, beschilderde lijstgevel op sokkel van arduin. Begane grond met brede rechthoekige deur en venster onder zware puilijst op consoles, de smalle muurdammen geritmeerd door schijnvoegen. Monumentale behandeling van de bovenvensters, uitgerust met balustrade, geriemde omlijsting met oren en voluutsleutel, waterlijst en een te groot segmentbogig fronton. Tussen beide vensters, paneel met fijn stucwerkdecor en datering.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita