Art-nouveauburgerhuis met paardenstal en magazijn

Tekst van Burgerhuis met paardenstal en magazijn (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6704)

Woonhuis met magazijn en voormalige paardenstal in art-nouveaustijl naar ontwerp van J. De Weerdt, van 1911.

Dubbelhuis van drie brede traveeƫn en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak (kunstleien) met dakkapel en oeils de boeuf. Lijstgevel met parement van witte natuursteen. Centraal driezijdig balkon met volle zijleuningen en opengewerkte ijzeren leuning vooraan. Verticaliserend lijnenspel uitmondend in florale sculptuur als aanzet voor de typische gekoppelde consoles die over de kroonlijst heen grijpen. Diverse boogvormen der muuropeningen met aansluitende waterlijst; originele roedeverdeling.

• VANHOVE B. 1978: De art-nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede, onuitgegeven verhandeling Rijksuniversiteit Gent, 95.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita