Stationsgebouw Antwerpen Dam

Tekst van Stationsgebouw en spoorwegbrug Antwerpen Dam (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6676)

Voormalig Station Antwerpen-Dam, heden met posterijen en kantoorfunctie. Gelegen op de spoorlijn Antwerpen-Roosendaal, opengesteld in 1854 en aangesloten op de ringspoorweg rondom de stad met voorziening van een reizigersstation in 1873; huidig station van 1895-98. In 1907 werd de overweg bij Antwerpen-Dam vervangen door een onderdoorgang, de spoorweg werd hiervoor met 2,20 meter verhoogd en enigszins omgelegd; dientengevolge werd het in 1895-98 opgerichte station over een afstand van ± 36 meter in zuidwestelijke richting verplaatst.

Neogotisch stationsgebouw samengesteld uit twee vleugels van respectievelijk vier traveeën en één bouwlaag aan zuidzijde, en twee traveeën en twee bouwlagen aan noordzijde; schild- en zadeldaken (leien) met dakkapelletjes, fraaie schoorsteen en vorstkam. Combinatie van lijst- en trapgevels van bak- en natuursteen afgewerkt met kantelen, pinakels en topstukken. Kruiskozijnen onder blind bewerkt boogveld naast rond- en spitsboogvensters met traceerwerk. Korfboogdeur in geprofileerde hardstenen omlijsting met waterlijst, topstukken en oculus in rechthoekige omlijsting. Aan spoorzijde, arduinen plaat met opschrift "Antwerpen-Dam" - "Anvers-Dam".

Doorgang naar Lange Lobroekstraat onder metalen spoorbrug (1907) van geklonken liggers en platen op gietijzeren zuilen; ijzeren leuning met Art Nouveau-inslag.

Op het perron, beglaasde ijzeren afdaken met geklonken pijlers en spanten. Naar het oosten toe, zuidwaarts van de spoorweg, goederenstation bestaande uit evenwijdige rechthoekige hallen onder zadeldak (golfplaten); bakstenen gevels met rechthoekige en boogvormige muuropeningen; puntvormige kopgevels met getande fries.

• MALLIET Anne 1994: Antwerpen-Dam. Een station op het spoor gezet, Monumenten & Landschappen 13.5, 52-59.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita