Art-nouveau-burgerhuis

Tekst van Architectenwoning Emiel Van Averbeke (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6636)

Burgerhuis in art nouveau van twee traveeƫn en drie bouwlagen onder plat dak. Eigen woning van architect E. Van Averbeke, 1907. Witte bakstenen lijstgevel met decoratie van natuursteen en dito parement op de begane grond. Enkelhuistype met onregelmatige ordonnantie: breed vensterrisaliet gevat tussen lisenen met versierde schacht en topstuk; het rondboogvormig bel-etagevenster met afgerond balkon achter sierlijke ijzeren leuning, de rechthoekige gekoppelde bovenvensters met ondiep recht balkon; smalle deurtravee met opvallend langgerokken venster van de tweede bouwlaag. Originele roedeverdeling en bewaarde kleurige glaspartijen.

Het grondplan vertoont een zeer klassieke opbouw: de gang met trapzaal achteraan geeft uit op een tussenverdieping in de uitbouw aan de achtergevel; op de gelijkvloerse verdieping, drie dooreenlopende kamers met veranda achteraan, op tweede en derde bouwlaag telkens twee kamers.

Bewaarde originele interieurelementen met name de schouwen op de gelijkvloerse verdieping, het schrijnwerk van de trap en gekleurde vensters.

• AERTS W. 1977: Emiel Van Averbeke (1876-1946). Stadshoofdbouwmeester. Zijn bijdragen tot de moderne bouwkunst te Antwerpen,onuitgegeven licentiaatsverhandeling rijksuniversiteit Gent, 121-122.
  • VELDEMAN M. 1986: Art Nouveau-architectuur in Groot-Antwerpen, Gazet van Antwerpen 12 september, 26.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita