American Petroleum Company

Tekst van Kantoren en paardenstallen van de American Petroleum Company (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6632)

Burelen van de zogenaamde "American Petroleum Company" (zie opschrift) in art-nouveaustijl naar ontwerp van architect Rodolphe Frank, van 1904.

Gewijzigde begane grond opengebroken voor doorgang naar achterliggende gebouwen. Bovenbouw van één travee en twee bouwlagen onder mansardedak (kunstleien, bitumen). Gele bakstenen lijstgevel afgelijnd door kolossale lisenen met floraal gesculpteerde consoles en topstukken van arduin. Bel-etage met rondboogvenster in brede omlijsting met bewerkte hardstenen sleutel en imposten; op de borstwering gevelbrede arduinen plaat met typische inscriptie "American Petroleum". Derde bouwlaag met gekoppelde segmentboogvensters; borstweringen en fries met sgraffitopanelen. Originele houten roedeverdeling.

Aanleunend U-vormig bedrijfsgebouw, heden in gebruik genomen door het Leger des Heils, met Zuidvleugel gelegen in de Hertsdeinstraat; complex van vijf bouwlagen, de rode bakstenen binnenplaatsgevels met grote segmentboogvensters in verkleinende ordonnantie, de gele bakstenen frontgevels met blinde boogfries.

• VANHOVE, B. 1978: De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent,79.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita