Winkel- en appartementsgebouw

Tekst van Modernistisch appartementsgebouw (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6604)

Winkel- en appartementsgebouw van zeven bouwlagen op hoek met Dambruggestraat, nieuwe zakelijkheid van circa 1935 naar ontwerp van J. Somers.

Constructie van gewapend beton bekleed met Brouvilliers en Kempische baksteen. Markante afgeronde, kolossale hoekerker geflankeerd door balkons met typische smeedijzeren leuning op de hoogste bouwlaag. Rechthoekige stalen ramen. Begane grond met aangepaste winkelpuien en interieur; de oorspronkelijke pui met luifel en binneninrichting voor textielzaak was eveneens ontworpen door architect J. Somers.

Gestandardiseerde appartementen met leefruimten en twee slaapkamers aan de straatzijde; functioneel ingerichte keuken en badkamer, meidenkamer en hal aan kleine binnenplaats. Interne circulatie door middel van een lift en trap.

• VAN EVERBROECK L., A Anvers, rue Carnot, in Bâtir, nummer 41, april 1936, p. 646-647.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita