Hoekhuis

Tekst van Architectenwoning Léon Stynen en woning Verheyen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6597)

Hoekhuis met de Volhardingsstraat. Eigen woning van en door L. Stynen, nieuwe zakelijkheid, van 1932-34.

Rechthoekig gebouw van drie bouwlagen met kleine westelijk gerichte voortuin (zijde Volhardingsstraat). Aan zuidzijde, toegevoegde garage met terras ter hoogte van de tweede bouwlaag. Vlakke lijstgevels van gele baksteen met parement van natuursteen op de begane grond. Rechthoekige vensterregisters. Privé-inkom zijde Camille Huysmanslaan met daarnaast ronde venstertjes, zie patrijspoorten in de scheepsbouw; ingang kantoor zijde Volhardingsstraat.

De plattegrond vertoont op het gelijkvloers een ontvangstkamer en een architectenbureau, respectievelijk rechts en links van de gang met een spiltrap naar de verdieping op het einde; op de tweede bouwlaag doorlopende woonvertrekken met aansluitend zuidterras, op de derde bouwlaag slaapvertrekken.

Nummer 87 van 1933, eveneens naar ontwerp van J.L. Stynen; aansluitend bij nummer 85 doch met stalen ramen en deur.

• BONTRIDDER A. 1969: Gevecht met de rede. LEON STYNEN. Leven en werk, Antwerpen, 64-65.
  • L.M.D. 1937: Woonhuis Leon Stynen, Architect K.M.B.A., K.M.B.A. Maandschrift, VIII, maart 1937, 57-62.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita