Stedelijke Jongensschool 18, Stedelijke Meisjeschool 17, en Stedelijke Kindertuin 14

Tekst van Lagere Jongensschool 18, Lagere Meisjeschool 17, en Kindertuin 14 (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6557)

Oorspronkelijke scholengroep met jongens- en meisjesschool, geopend in 1896, bijhorende kindertuin van 1904. Schoolgebouwen rond een rechthoekige binnenkoer.

Straatgevel van dertien traveeën en één (ingangstravee) en twee bouwlagen. Baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor plint, puilijst, doorlopende lekdrempels en banden. Hoofdgebouw van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, licht middenrisaliet en verdiepte muurvlakken, segmentboogvensters. Flankerende lagere puntgevels met topstukken op schouderstukken, ingeschreven rondboogvelden. Ingangstravee met rechthoekige vleugeldeuren en bovenlicht in geprofileerde rondboogomlijsting.

Rond de speelplaats, bakstenen vleugels van één en twee verdiepingen, lijstgevels geritmeerd door lisenen, segmentboogvensters. Rechthoekige turnzaal met opengewerkt gebint. Kindertuin met ijzeren luifel.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita