Fabrique de cycles et de motos Scaldis

Tekst van Fabrique de Cycles et de Motos Scaldis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6534)

Pakhuis-fabriek, vroeger "Fabrique de cycles et de motos Scaldis" (heden overschilderd opschrift), uit 1913.

Achteruitspringend geel bakstenen gebouw op een breukstenen plint; vijf traveeën en twee bouwlagen onder plat dak. Middentravee gemarkeerd door lisenen en gebogen kroonlijstlijn, penanten uitgewerkt als pijlers. Rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balken met rozetvormige bevestigingsbouten.

Overdekte binnenplaats met omlopende galerij met art-nouveaugetinte leuning, doorlopende gietijzeren zuilen waarop metalen dakconstructie met koepel.

Achteraan aansluitend dubbelhuis in neoclassicistische stijl onder leien schilddak (nok parallel aan de straat), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen waarvan middentravee afgelijnd door middel van geblokte lisenen. Rechthoekige vensters met geprofileerde lekdrempels.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita