Instituut Nottebohm

"Instituut Nottebohm". Dermatologisch ziekenhuis naar ontwerp van J. Bascourt van 1900; ingehuldigd in 1901. Nu home en ziekenhuis (latere vleugel). Sobere baksteenbouw met art-nouveau-elementen (vensterdorpels) en neorenaissancetrekken (geveltop, doorlopende banden, ornamenten). Plattegrond aansluitend bij doorsneehospitaalbouw van die tijd. Het middendeel met de centrale diensten wordt geflankeerd door T-vormige vleugels, oorspronkelijk resp. voor mannen en vrouwen; ruime gangen aan de binnentuinzijde.

Drie bouwlagen onder complexe leien bedaking met dakkapellen, 80 m lange straatgevel, uitspringende zijtraveeën met vierkante hoektravee onder leien spits. Risalietvormende ingangstravee met puntgevel geflankeerd door vierkante torentjes onder leien spits. Getoogde vensters en keldervensters, derde bouwlaag met rechthoekige vensters. Rechthoekige deur; groot rechthoekig betralied bovenlicht in een natuurstenen omlijsting geflankeerd door driekwartzuiltjes op consooltjes onder entablement met opschrift "Hôpital Nottebohm".

Sobere achtergevels van baksteen met getoogde en rechthoekige muuropeningen. Interieur recent aangepast bij de inrichting van het bejaardenhome.

Rechts naast het hoofdgebouw: voormalige directeurswoning in zelfde stijl, zeven traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak.

Links latere vleugel in art-decostijl (tweede kwart van de 20ste eeuw), baksteenbouw van drie bouwlagen onder plat dak (loodrecht op de straat). Zijgevel geritmeerd door lisenen met art-decomotieven. Straatzijde met vooruitspringende uitgewerkte middenpartij en recente voorbouw. Recente technische verdieping.

• Archief Berchem, 0.1./5, doss.10, 3 februari 1900.
  • L'Emulation, 1904, kol. 16-19, Pl. 13-15.
  • VANHOVE B., De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede onuitgegeven licentiaatsverhandeling R.U.G., 1978, p. 42.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita