Rijhuizen in art-nouveaustijl

Tekst van Burgerhuizen in art-nouveaustijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6519)

Rijhuizen in art-nouveaustijl met neo-Lodewijk XVI-ornamenten naar ontwerp van J. De Weerdt van 1907. Natuurstenen parement voor een lijstgevel van totaal zes traveeƫn en vier bouwlagen onder pseudo-mansardedak met rechthoekige dakvensters; arduinen plint, verspringende puilijst, fries met guirlandes. Muuropeningen op lage begane grond met afgeronde bovenhoeken.

Nummer 200. Linker gevelhelft hoger opgaand boven de kroonlijst en afgesloten door gebogen waterlijst; respectievelijk driehoekige en afgeronde erker op tweede en derde verdieping, bekronend balkon met smeedijzeren leuning tussen geornamenteerde postamenten. Rondboogvormige en rechthoekige vensters met afgeronde hoeken omlijst door gebogen waterlijsten. Bewaard houtwerk. Aangepaste begane grond met winkelfunctie.

Nummer 202 met gevelbrede loggia, gebogen erker en bekronend balkon. Smeedijzeren zuiltjes en leuningen voor loggia en balkon. Eveneens diverse boogvormige (deur)vensters met omlopende waterlijsten, bewaard houtwerk.

• VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 91.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita