Flatgebouw in nieuwe zakelijkheid

Tekst van Appartementsgebouw in art-decostijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6507)

Ruim verspringend perceel doorlopend achter nummer 50; aan straatzijde flatgebouw op U-vormige plattegrond, vier traveeën en acht bouwlagen, met aan de aan westzijde van de tuin een kleiner appartementsblok van vier bouwlagen; nieuwe zakelijkheid, van circa 1935 naar ontwerp van David Moëd. Straatgevel met gevelbekleding van natuursteen, lijstgevel op arduinen sokkel, geprofileerde puilijst, licht hoger opgaand middenrisaliet. Rechthoekige vensters, in zijtraveeën met brede omlijsting en gebogen middendeel; metalen ramen. In middentravee brede rechthoekige poort met afmetingen overeenkomstig de toenmalige brandveiligheidsvoorschriften (voor bereikbaarheid van het achterliggende bouwblok). Per bouwlaag twee ruime flats met utilitaire ruimten tussen de leefruimten aan de straatzijde en de slaapkamers aan de tuinzijde.

Het kleiner flatgebouw in de tuin, met verspringende lijstgevels en rechthoekige muuropeningen, was een eerste experiment te Antwerpen van een achterin gelegen woonblok (zie ook Belgiëlei 93). Per bouwlaag eveneens twee, doch kleinere flats met de representatieve ruimten aan de tuinzijde.

• VAN EVERBROECK, L. 1937: A Anvers. Quelques immeubles d'appartements de l'architecte D. Moëd, Bâtir 51, 1059-1060.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita