Herenhuis in neorenaissancestijl

Tekst van Herenhuis in neorenaissancestijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6504)

Herenhuis in neorenaissancestijl naar ontwerp van G. Matthyssens (zie inscriptie), te dateren circa 1890; eertijds woning van graaf de Bergeyck, heden zetel en bloedtransfusiedienst van het Rode Kruis. Vijf traveeën en drie bouwlagen. Natuurstenen lijstgevel op een arduinen plint, klassieke gevelbeëindiging. Enkelhuisopstand en bredere risalietvormende middentravee; gevel verder geritmeerd door pilasters, de laatste geringd op begane grond, entablementen doorlopend over de borstweringen. Risaliet met erker met wortelmotieven gedragen door hermen, volgens A. De Lattin van 1890 door beeldhouwer A. Van Beurden. Rechthoekige vensters; grote rechthoekige poort met bovenlicht in laatste travee.

Bewaarde neorococo- en neorenaissance-interieurs.

• DE LATTIN A. 1979: Beroemde medeburgers, Antwerpen- Amsterdam, 117.