Tekst van Burgerhuis in second-empirestijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6499)

Burgerhuis van drie bouwlagen en attiekverdieping onder pannen zadeldak, mengstijl met neoclassicistische en neo-Lodewijk XVI-elementen, van 1862 (cartouche). Rijk versierde bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een hoge arduinen plint. Horizontale geleding door de gekorniste puilijst, doorlopende lekdrempels, borstweringen met balusters (tweede bouwlaag) en geornamenteerde fries (derde bouwlaag), kroonlijst met tandlijst op modillons en uitgelengde consoles. Verticaal accent door balkons op tweede en derde bouwlaag onderling verbonden door composietzuilen, respectievelijk opengewerkte balustrade en smeedijzeren leuning. Segmentboogvormige keldervensters onder gebogen waterlijst. Rechthoekige vensters met per verdieping uitgewerkte sluitstenen, respectievelijk cartouche-, palmet-, en maskerkopsluitstenen; op bovenverdiepingen geriemde omlijstingen met oren en fraaie rolluikkasten. Middenvenster van derde bouwlaag bekroond door gebogen fronton op tandlijst, versierd met vrouwenhoofd en guirlande. Rechthoekige deur in rechter travee, groot rechthoekig bovenlicht.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita