Herenhuis Lieven Gevaert

Herenhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in 1912 voor Lieven Gevaert naar ontwerp van architect J. Bascourt; thans "Militaire centrale Antwerpen. Provincie- en Plaatscommando Antwerpen". Imposant half-vrijstaand gebouw van twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien) met rechthoekige dakvensters in neoclassicistische natuurstenen omlijsting. Straatgevel van zeven traveeƫn met verspringende gevellijn. Rechthoekige vensters gevat in doorlopende verdiepte gevelvlakken. Centrale deur met flankerende vensters onder klassiek hoofdgestel met cartouches, centraal driehoekig fronton met flankerende acroteria. Op de tweede bouwlaag loggia met vier Ionische zuilen waartussen smeedijzeren hek. Links zijingang en rechthoekige ijzeren poort tussen geornamenteerde natuurstenen pijlers.

Bakstenen achtergevel met brede gebogen erker (wintertuin) en rechthoekige muuropeningen, mooie tuin met vijvertje en gazons.

In interieur imposante, centrale hal en trapzaal met originele lambrisering, houtsnijwerk en schouw. Op begane grond vroegere salons, eetzaal en wintertuin met behouden deuromlijstingen, lambriseringen, bibliotheekkast en lederbehang. Kamers op bovenverdieping aangepast tot burelen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, Modern Archief 20.511, 1912, dossier 1410.
  • DE VOS D., De Bouwkunst in de XIXde eeuw en het werk van bouwmeester Joseph Bascourt (De Bouwgids, XV, nummers 1-2, januari-februari 1923, p. 7-18).
  • VANHOVE B., De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede onuitgegeven licentiaatsverhandeling R.U.G., 1978, p. 49.
  • VAN REETH F., Jos. Bascourt als kunstenaar, in De Bouwgids, XV, nummers 1-2, januari-februari 1923, p. 18-34.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita