Stedelijk Instituut Lager Onderwijs

Tekst van Stedelijk Onderwijs Gesticht 3 voor Jongens (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6491)

"Stedelijk Instituut voor Lager Onderwijs" geopend als jongensschool in 1908, vergroot in 1913. Gebouwen ingeplant aan west- en oostzijde van een rechthoekige speelplaats. Aan de straatzijde nagenoeg rechthoekig hoofdgebouw in neoclassicistische stijl. Voorgevel van zeven traveeën en drie bouwlagen op een arduinen sokkel, uit tweede helft 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met enkelhuisopstand; ordonnerende kolossale pilasters op bovenverdiepingen; horizontale geleding door banden op de verhoogde begane grond, gekorniste puilijst, centraal balkon en borstweringen met ingegrift decor, bloemmotief (begane grond) en balusters (tweede bouwlaag); gevelbeëindiging door gelede architraaf, fries met bloemmotieven en rechthoekige attiekvenstertjes; houten kroonlijst op klossen en modillons. Rechthoekige vensters in bandomlijsting met bewerkte sluitstenen, op tweede bouwlaag bekronende waterlijst op consooltjes, op derde bouwlaag met oren. In de eerste travee links, rondboogdeur in bandomlijsting met bewerkte sluitsteen, stucwerk in de boogzwikken; behouden vleugeldeur met verzorgd houtwerk.

Bepleisterde en beschilderde achtergevel van tien traveeën met markerende pilasters, bredere middentravee met balkons en halfrond terras. Rechthoekige vensters in bandomlijsting.

Interieur met rechts in de hal composietzuilen op hoge marmeren sokkels waartussen marmeren trap naar de imposante, rijk met stucwerk versierde trapzaal. Op bovenverdieping: omlopende galerij met ijzeren art-nouveau-getinte leuning onder fries met rozetten. Refter met neo-Lodewijk XVI-stucwerk en spiegels.

Ten oosten van de speelplaats: gebouw van 1913 onder pannen zadeldak (nok loodrecht op straat) met polygonale uitbouw rechts. Witte bakstenen lijstgevels met banden van groene faïence en arduin, verhoogde middentravee, houten kroonlijst op klossen; rechthoekige vensters.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita