Museum Ridder Smidt van Gelder

Tekst van Museum Ridder Smidt van Gelder met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6488)

"Museum Ridder Smidt van Gelder". Gebouwd in 1905 naar ontwerp van J. Hertogs (cf. gevelplaat) door Pieter Smidt van Gelder (1878-1956). Ruim herenhuis naar het patroon van Franse hotels uit de 18de eeuw doch met afwijkende elementen in de gevelopbouw, onder meer de lage, geblokte sokkelvormende eerste verdieping en de enkelhuisopstand met hoofddeur rechts. Interieur in 18de-eeuwse-stijl als kader voor de onvergelijkbare collecties stijlmeubelen, schilderijen, Chinees en Europees porselein, wandtapijten, juwelen en kunstvoorwerpen. Museum in 1949 overgedragen aan de stad; in 1950 geopend voor het publiek; interieurbekleding met zijde uit Lyon (circa 1975). Interieur en collecties zwaar beschadigd door een brand op 2 februari 1987.

Lijstgevel met parement van natuursteen; enkelhuisopstand met zeven traveeën en drie en een halve verdieping, leien schilddak. Markerend balkon en driehoekig fronton met putti voor het drie traveeën breed, extra versierd, middenrisaliet geordonneerd door composietpilasters. Steekboogvensters in geriemde omlijstingen, radvensters en rechthoekige muuropeningen, de laatste op gelijkvloerse verdieping met sierlijk ijzersmeedwerk. Hoge geprofileerde rondboogdeur die samen met het bekronend bovenlicht de hoogte inneemt van de eerste twee verdiepingen.

Achtergevel van zeven traveeën met asymmetrisch gebouwde erker van vier traveeën onder terras met balustrade en siervazen, rechthoekige vensters en verkleinende ordonnantie. Rechts korfboogvormig deurvenster geflankeerd door rechthoekige vensters en oculi, gebogen bordes en sierlijke gebogen trap met smeedijzeren leuning.

Mooie Franse tuin waarvan tuinmuren met geblokte rondbogen op dito pilasters, blinde boogvelden en bekronende siervazen.

• VAN DEN WIJNGAERT 1970: Museum Ridder Smidt van Gelder. Beknopte gids, Deurne.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita