Herenhuis in eclectische stijl

Tekst van Gekoppelde herenhuizen in eclectische en beaux-artsstijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6485)

Nummer 75. Herenhuis in eclectische stijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw behorend tot de oostelijke gevelwand aan het plantsoen. Witte bakstenen en natuurstenen lijstgevel van drie traveeën en vier bouwlagen onder mansardedak. Arduinen sokkel, geblokte begane grond van natuursteen, markante bel-etage met brede erker versierd met schijven, guirlandes en geflankeerd door natuurstenen reliëfs. Verder doorlopende banden, middentravee afgelijnd door pilasters, gegroefd op bovenverdieping en eindigend op kapitelen met maskerkoppen. Natuurstenen architraaf met meander, blind fries en kroonlijst met tandlijst. Diverse muuropeningen met afgeschuinde hoeken op de begane grond; erker met breed korfboogvormig drielicht, geprofileerde tussenstijlen en omlijsting met geornamenteerde sluitsteen, gelede architraaf en fries met paneel onder bekronend balkon. Derde bouwlaag met spiegelboogvenster onder gestrekte waterlijst op consoles uitlopend op geometrische reliëfs ter hoogte van de middendorpels, panelen met festoenversiering op borstwering. Bovenverd. met rondboogvensters in geriemde omlijsting. Bewaard houtwerk.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita