Herenhuis

Tekst van Herenhuis van 1825 met voortuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/647)

Alleenstaand herenhuis van 1825, met lager bijgebouw rechts uit dezelfde periode. Dubbelhuis van drie traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel met de straat, mechanische pannen), wat achteruit gelegen ten opzichte van de straat. Witgekalkt, bakstenen gebouw, voorzien van een laatclassicistische ordonnantie: rechthoekige muuropeningen in een vlakke, kalkstenen omlijsting, de benedenvensters oorspronkelijk beluikt, de deur voorzien van het oorspronkelijke houtwerk en bovenlicht met houten roedeverdeling. Licht verhoogde begane grond en recente breukstenen plint. Gesmeed ijzeren muurankers, die op de tweede bouwlaag het hogervermeld jaartal vormen.

De muuropeningen van het bijgebouw werden gewijzigd.

Bron: SCHLUSMANS F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda