Complex van woonhuizen en appartementen

Vrijstaand complex van woonhuizen en appartementen in Nieuwe Zakelijkheid naar ontwerp van Paul Smekens, van 1927; één woning beslaat de rechterhelft van het blok; de andere helft bevat drie woningen, de laagste over twee niveaus. De diepe achtertuin loopt langs de zijgevels door tot aan de straat. Rechthoekige constructie van vier traveeën in de voorgevel en vier bouwlagen onder pseudo-mansardedak (kunstleien). Lijstgevels van platte donkerrode baksteen en witstenen parement voor de benedenbouw die als het ware de sokkel van het blok uitmaakt. Rechthoekige metalen ramen met houten kozijnen. Voorgevel met perfect symmetrische compositie met uitgesproken horizontaal karakter; begane grond met markerende hoekpartijen bekroond met bronzen luipaarden door beeldhouwer A. Collin. Verschillende opbouw van de zijgevels waarin beide ingangen verwerkt zijn. Asymmetrische ordonnantie van de achtergevel met terrassen en trappen die naar de gemeenschappelijke tuin leiden. Diverse elementen van het interieur met name de schoorsteenmantels, inbouwmeubelen, luchters en kasten werden eveneens door P. Smekens ontworpen.

• DINET P., Paul Smekens opleiding en architektuur tot 1940, onuitgegeven thesis Architectuur, Hoger Instituut Sint-Lukas, Gent, 1979, p. 45-50.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita