voormalig gemeentehuis en gemeenteschool

Tekst van Gemeentehuis Eigenbilzen en gemeenteschool (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/644)

Voormalig gemeentehuis en -school, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Alleenstaand gebouw van acht (oorspronkelijk zeven ?) traveeën en twee bouwlagen voor het gemeentehuis, één bouwlaag voor de school, onder gemeenschappelijk zadeldak (golfplaten). Bakstenen gebouw op een verhoogde begane grond (gemeentehuis), afgewerkt met mergelsteen en hardsteen voor plint, hoekbanden, pilasters en rondboogfries onder de dakrand van het schoolgebouw. Strekse vensters met lekdrempels en geprofileerde druiplijsten in het gemeentehuis, rondboogvensters met metalen roedeverdeling in de school. De hoofdingang is een rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting met druiplijst. De uiterst linkse travee (mogelijk bijgebouwd), is voorzien van eenvoudige getoogde muuropeningen.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda