Huis Geerts

Nummer 193. Burgerhuis "Geerts" naar ontwerp van A. Van Mechelen van 1897. Enkelhuis van ongelijk aantal traveeƫn en drie bouwlagen onder zadeldak. Intact bewaarde lijstgevel met parement van witte en blauwe natuursteen. Breed getoogd kelderraam met smeedijzeren hek; hierboven dito rondboogvenster met smalle ijzeren leuning.

Opvallende driezijdige bel-etage-erker steunend op stenen consoles met gesculpteerde maskers door beeldhouwer E. Deckers; rechthoekige vensters, onder- en bovenaan met kleurige faiencepanelen met floraal motief en afgeschuinde bedaking onderbroken voor smal balkon met typerend hek. Op de derde bouwlaag, blinde boogvelden met gelijkaardige kleurige versiering. Rechthoekige houten deur met prachtig snijwerk, flankerende colonetten en lange smalle venstertjes, het geheel onder een brede luifel van natuursteen; monumentaal rondboogvormig bovenlicht met glas in lood. Veranda met bewaard art-nouveau-interieur.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1897, Modern Archief 20.324, dossier 1013.
  • VANHOVE B., De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 1978, p. 11.
  • VELDEMAN M., Art Nouveau-architectuur in groot-Antwerpen in Gazet van Antwerpen, 1 augustus 1986, p. 24.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita