Noordnatie

Tekst van Noordnatie (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6377)

Noordnatie, heden (1979) carwash. Samenstel van twee pakhuizen, samen zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (roofing); neo-Vlaamserenaissance-stijl te dateren 1887. Lijstgevels met parement van bak- en natuursteen op hoge sokkel van arduin, versierd met muurankers.

Linkergevel met geaccentueerde, segmentbogig verdiepte middenpartij verhoogd met in- en uitgezwenkte top met vleugelstukken en fronton. Begane grond met segmentboogpoort in bewerkte natuurstenen omlijsting en flankerende, gekoppelde getraliede vensters; rechthoekige en segmentbogige bovenvensters.

Rechtergevel met uitgewerkte travee rechts: driezijdig balkon met drielicht van de derde bouwlaag en in- en uitgezwenkte top met pinakels en topstukken. Eenvoudige muuropeningen met uitstekende latei van natuursteen.

Gebouwen geschikt rond kleine voorheen gekasseide, doch heden geasfalteerde binnenkoer.

Interieur der gebouwen ten zuiden en ten westen van de binnenkoer met houten kinderbalkjes op zware ijzeren I-balk als moerbalk. Gietijzeren zuilen met aangegoten uitkragende kopplaat en doorheen de balklagen lopend tussenstuk, welk bevestigd is in een kolomvoet op de hoger gelegen verdieping. De moerbalken zijn door een metalen band aan elkaar en rond het tussenstuk der kolommen bevestigd (met moerbouten met vierkante kop); boven elke kolom, en op dezelfde wijze rond het tussenstuk bevestigd, werd op de moerbalk een ijzeren I-balk aangebracht ter vervanging van een kinderbalkje. Dak op ijzeren Polonceauspant, met I-balken als spantbenen: constructief interessant voor de wijze waarop de spanten van twee op elkaar staande zadeldaken in elkaar verwerkt werden.

Het oorspronkelijk gedeelte loopt ten westen door in twee aanbouwtjes, welke vroeger als rookeesten moeten gediend hebben. Tussen beide, aanleunend aan en doorlopend in de begane grond van het hoofdgebouw: beglaasd gedeelte van één bouwlaag, met houten kinderbalkjes op ijzeren I-balken. Laatstgenoemde doorlopend onder hoofdgebouw en rustend op gietijzeren kolommen met aan schacht aangegoten ribben, voor bevestiging van verplaatsbare schotten; kolommen met bouten bevestigd op hardstenen sokkel.

Ten noorden van de binnenkoer, en met onderdoorgang naar Wapenstraat: vleugel uit 1910-20 (betonskelet met bakstenen buitengevels).

Noordgedeelte opgetrokken door vlakke betonvloeren, rustend op kwadraterende, met ezelsoren afgeschuinde betonnen moerbalken, op betonnen kolommen.

Voor dit hoofdgebouw, en ermee verbonden door een gesloten loopbrug: gebouw van twee verdiepingen met in interieur zeer zware constructie met geklonken liggers, op geklonken I-vormige kolommen; in muurpartijen rustend op omvangrijke uit plaatijzer en I-profielen samengestelde (geklonken) "console".


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Noordnatie [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6377 (geraadpleegd op ).